AMSTERDAM – De Ark van Noach was geen traditionele boot, maar een cirkelvormig vlot. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek op een kleitablet van bijna 4000 jaar oud.

De Britse onderzoeker Irvin Finkel van het British Museum vertaalde 60 regels spijkerschrift die zijn gekerfd in een kleitablet uit het Midden Oosten dat waarschijnlijk ongeveer 3700 jaar oud is.

Het bleek een beschrijving te zijn van het verhaal van de Ark van Noach. Uniek aan de tekst is dat ook melding wordt gemaakt van de vorm van de ark.

Volgens Finkel ging het volgens de beschrijving om een rond vlot van een type dat in Irak en Iran soms nog steeds wordt gebruikt, zo meldt hij in de Britse krant The Guardian.

Dieren

“In alle tekeningen die ooit zijn gemaakt, namen mensen aan dat het een zeewaardige boot ging met een puntige boeg en een achtersteven die geschikt waren om over de golven te varen”, verklaart Finkel.

“Maar de ark ging helemaal nergens heen. De boot hoefde alleen maar te drijven en deze beschrijving wijst op een type vaartuig dat erg bekend was in die tijd en soms nog steeds wordt gebruikt.”

“Het was een rond vlot dat werd ingezet om dieren naar de overkant van een rivier te transporteren”, aldus de onderzoeker.

Gevechtspiloot

Het onderzochte kleitablet werd in de jaren veertig al ontdekt in het Midden-Oosten door de Britse gevechtspiloot Leonard Simmons. De vondst bleef lange tijd onopgemerkt in zijn privécollectie. Nog nooit eerder werd het onderzocht door een expert.

Het tablet hoort volgens onderzoeker Finkel bij de oudste bronnen die ooit zijn gebruikt om het verhaal van de Ark van Noach te verifiëren.