AMSTERDAM - Rusland overweegt een ruimteschip te lanceren om het in botsing te brengen met een asteroïde en zo te voorkomen dat de aarde wordt getroffen -een treffer die door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA als hoogst onwaarschijnlijk wordt geacht.

Dat heeft de Russische ruimtevaartorganisatie woensdag gezegd.

De organisatie wil binnenkort een vergadering beleggen om een missie naar asteroïde Apophis te bespreken.

De NASA, de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de Chinese ruimtevaartorganisatie worden uitgenodigd om de vergadering bij te wonen.

Botsing

De asteroïde, met een doorsnede van 270 meter, werd in 2004 voor het eerst waargenomen. Het object zal in 2029 de aarde passeren.

Aanvankelijk schatten deskundigen dat er een kans van 1 in 37 is dat de asteroïde in botsing met de aarde komt, maar sindsdien hebben ze die schatting naar beneden bijgesteld.

Waarschijnlijk zal de asteroïde de aarde niet dichter naderen dan zo'n dertigduizend kilometer. Ook in 2036 en in 2068 zal het object de aarde passeren, maar de kans op een treffer wordt dan alleen maar kleiner.

Systeem

Toch willen de Russen een systeem bouwen om een botsing te voorkomen. "Het leven van duizenden staat hierbij op het spel", aldus het hoofd van de organisatie, Anatoli Perminov.

Wanneer de asteroïde de aarde zou kunnen treffen kon hij niet zeggen. "Volgens mij is dat ergens rond 2032", zei hij.