AMSTERDAM - Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA heeft drie kandidaten geselecteerd voor een onbemande ruimtemissie die uiterlijk in 2018 van start moet gaan.

De drie finalisten zijn ruimteverkenners die respectievelijk de planeet Venus, een 'aardscherende' planetoïde en het zuidpoolgebied van de maan zouden onderzoeken. Welke van de drie het wordt, zal de komende anderhalf jaar worden bekeken.

De missie, die deel uitmaakt van het 'New Frontiers'-programma, mag niet meer dan 650 miljoen dollar kosten. De voorgestelde missie naar Venus, SAGE geheten, omvat een sonde die in de dichte atmosfeer van de planeet afdaalt en ten slotte een zachte landing op het oppervlak maakt.

De missie Osiris-Rex moet bodemmonsters verzamelen van een planetoïde die relatief dicht in de buurt van de aarde komt, om meer te weten te komen over de structuur van deze kleine hemellichamen die een potentiële bedreiging voor de aarde vormen.

Inslagbekken

MoonRise zou een landing maken in een groot inslagbekken aan de zuidpool van de maan, en ongeveer een kilo bodemmonsters verzamelen. De missie die uiteindelijk wordt gekozen, is de derde in het 'New Frontiers'-programma.

De eerste, New Horizons, is nu ongeveer halverwege zijn reis naar de verre dwergplaneet Pluto, die hij in 2014 zal bereiken. De tweede missie in deze reeks, Juno, zal in 2011 vertrekken naar de planeet Jupiter.