AMSTERDAM – Wetenschappers hebben in een Japanse dierentuin een aap ontdekt die haar tanden regelmatig flost en dat ritueel heeft overgebracht op haar soortgenoten.

De onderzoekers van de Universiteit van Kyoto beschrijven in een nieuwe studie het gedrag van een makaak in de dierentuin Iwatayama Monkey Park die na iedere maaltijd haar tanden lijkt te flossen.

Het dier met de naam Chonpe schuurt haar tanden langs de vacht van andere apen of trekt haren uit haar eigen vacht om ze vervolgens als flosdraad door haar mond te bewegen. Inmiddels hebben veel van haar soortgenoten in de dierentuin het gedrag gekopieerd.

De wetenschappers doen verslag van hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Primates.

Parasieten

De onderzoekers geloven dat het ‘flosgedrag’ van de dieren toevallig is ontstaan, omdat makaken vaak aan elkaars vacht likken om externe parasieten te verwijderen.

Vermoedelijk is er tijdens dat ritueel haar bleven steken tussen de tanden van Chonpe, zodat er voedselresten aan de haren kwamen te zitten. De aap ontwikkelde daardoor mogelijk de gewoonte om de voedselresten af te likken.

Beloning

“De onmiddellijke beloning om voedsel van de haren af te kunnen likken, heeft haar waarschijnlijk aangemoedigd om het gedrag te herhalen”, verklaart hoofdonderzoeker Jean-Baptiste Leca op Discovery News.

Het flosritueel werd heel langzaam – gedurende een periode van vier jaar – overgenomen door de groepsgenoten van Chonpe. Volgens de onderzoekers verspreidde de gewoonte zich erg traag, omdat de ‘uitvinder’ van de flosmethode maar weinige naaste familieleden heeft: een moeder en één jong.

Verspreiding

“De meeste nieuwe vindingen van makaken verspreiden zich via hun naaste familieleden”, aldus Leca. “Moeders geven nieuw gedrag door aan hun nakomelingen. Het schaarse aantal naaste familieleden van de uitvinder heeft de verspreiding van het tandflosritueel dan ook mogelijk vertraagd.”