UTRECHT - Belangrijke voedselgewassen waar miljoenen van afhankelijk zijn, zoals cassave, bevatten door toename van de CO2-concentratie meer gifstoffen, terwijl de voedingswaarde afneemt, zeggen Australische wetenschappers.

De bevindingen, die gisteren zijn gepresenteerd op een conferentie in het Schotse Glasgow, onderstrepen volgens Ros Gleadow van de Monash Universiteit in Melbourne de noodzaak voor de ontwikkeling van nieuwe cultivars.

Landbouwproductiviteit

Klimaatverandering bedreigt de landbouwproductiviteit door een toename van droogten en weersextremen, zoals hevige neerslag. Maar het team van Gleadow heeft ontdekt dat ook de onderliggende oorzaak, de snel stijgende CO2-concentratie, voedselproductie kan verminderen.

De Australiërs kweekten een aantal belangrijke tropische voedingsgewassen, zoals cassave en sorghum, bij drie verschillende CO2-concentraties.

Zoals 60 procent van alle landbouwgewassen produceren deze planten glucosiden, die bij snijden, vermalen of kauwen kunnen omzetten in het zeer giftige cyanide.

Voedingswaarde

Zolang de concentraties laag blijven – én er voldoende neutraliserend eiwit in het eten zit – levert dit geen gezondheidsproblemen op voor de meeste herbivoren en ook niet voor de mens.

Gleadow ontdekte echter dat de planten bij een hogere CO2-concentratie aanzienlijk meer glucosiden aanmaakten, terwijl de hoeveelheid eiwit, en daarmee ook de voedingswaarde, juist afnam. "De hoeveelheid cyanide neemt toe ten opzichte van de hoeveelheid plantaardig eiwit", zegt Gleadow.

Vergiftiging

Iedereen die afhankelijk is van cassave voor de voedselvoorziening loopt een hoger risico op cyanidevergiftiging, vooral tijdens droogten, zo concluderen de onderzoekers.

Cassave is na rijst en tarwe, en nog voor de aardappel en mais, 's werelds belangrijkste koolhydraatbron. Wereldwijd vormt het gewas het hoofdvoedsel van zo’n 750 miljoen mensen.

Knollen

Hogere CO2-concentraties hinderden bovendien de natuurlijke groei van cassave: "Er bestaat een algemene aanname dat planten altijd beter groeien onder invloed van CO2. Wij hebben nu ontdekt dat deze planten juist veel slechter groeien en veel kleinere knollen hebben", aldus Gleadow.