LEIDEN - Bij mensen die een aneurysma aan de buikslagader hebben, is het collageen in de vaatwand waarschijnlijk door een weeffout verkeerd opgebouwd.

Een aneurysma is een uitpuilende plek in de vaatwand, die een levensgevaarlijke bloeding veroorzaakt als hij scheurt. In Nederland hebben ruim 70.000 mannen en ongeveer 17.000 vrouwen een aneurysma aan de buikslagader.

Artsen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en onderzoekers van de faculteit wis- en natuurkunde van de Universiteit Leiden hebben het collageen in de vaatwand van aneurysmalijders onderzocht.

Lang is gedacht dat mensen met een aneurysma te weinig van het steuneiwit collageen in hun vaten zouden hebben.

Korset

Maar de Leidse wetenschappers hebben vastgesteld, dat deze patiënten juist meer collageen hebben, maar dat dit weefsel bij hen verkeerd is opgebouwd. Daardoor vormt het collageen als het ware een strak korset rondom de vaatwand, waardoor de vaten het pompen van het bloed niet meer goed kunnen opvangen.

Gewoonlijk ligt het collageen als een flexibele laag om de vaatwand heen.

Tweede defect

De onderzoekers hebben met een tastmicroscoop vaatweefsel op nano- en microniveau bestudeerd. Daardoor ontdekten ze nog een tweede defect.

Bij gezonde mensen vormt het collageen een soort netwerk, dat de kracht van het pompende bloed gespreid op kan vangen. Bij patiënten met een aneurysma zijn de collageenvezels niet met elkaar verbonden.

Mogelijk komt dit door een ontstekingsreactie, die er voor zorgt dat het collageen een soort littekenweefsel wordt.

Afwijking

De Leidse artsen denken dat patiënten met de ziekte van Marfan, een erfelijke afwijking aan het bindweefsel, structureel dergelijke defecten aan het collageen hebben.

Marfan komt bij een of twee op de tienduizend mensen voor. Marfanpatiënten hebben aandoeningen aan hart, ogen, vaten en skelet.