AMSTERDAM - De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft met behulp van een nieuwe satelliet gedetailleerde verschillen in de zwaartekracht op aarde gemeten.

De metingen beslaan een periode van 47 dagen en zijn verricht met de satelliet GOCE, die in maart werd gelanceerd.

Met de verzamelde gegevens hebben wetenschappers van de ESA een wereldkaart samengesteld waarop precies is te zien waar hoogte- en dieptepunten in de zwaartekracht op aarde liggen. De metingen zijn gepresenteerd op een bijeenkomst van de American Geophysical Union.

Weegschaal

Vooral in de buurt van gebergtes, oceaantroggen en de Noord- en Zuidpool zijn sterke variaties te zien. In de rode gebieden is de zwaartekracht in verhouding groot en in blauwe gebieden relatief klein. Simpel gezegd zou je – wanneer je op een weegschaal zou staan- in de blauwe gebieden minder wegen dan in de rode gebieden.

In de natuurkunde wordt over het algemeen uitgegaan van een versnelling van 9,8 meter per seconde kwadraat als gevolg van de zwaartekracht op aarde.

Afgeplat

Maar omdat de aarde geen perfecte ronding heeft, is de zwaartekracht niet overal gelijk. Zo zijn de polen wat meer afgeplat dan de rest van de aardbol. Je bevindt je daar dus iets dichter bij het centrum van de aarde en bent meer vatbaar voor de zwaartekracht.

Op de nieuwe kaart is te zien dat ook hoogteverschillen en oceanen de zwaartekracht beïnvloeden.

Marianentrog

“Je ziet dat er grote variaties zijn, bijvoorbeeld bij het Andesgebergte, de Marianentrog en de Himalaya”, zo verklaart onderzoeker Rune Floberghagen van de ESA op BBC News. “In feite zie je op elk continent grote verschillen in zwaartekracht.”