'Synthetische alcohol kan dronkenschap en kater voorkomen'

AMSTERDAM – Britse wetenschappers werken aan een alcoholvervanger die mensen in een licht aangeschoten toestand kan brengen, maar verder geen vervelende bijwerkingen heeft.

De onderzoekers van het Imperial College in Londen zijn van plan om synthethische alcohol te ontwikkelen met behulp van benzodiazepinen. Dat zijn kalmerende chemicaliën die bepaalde zenuwen in de hersenen kunnen verdoven, waardoor een prettig gevoel ontstaat.

De werking van de alcoholvervanger zou binnen enkele minuten ongedaan kunnen worden gemaakt met behulp van een tegengif, zo meldt de Britse krant The Daily Telegraph.

Door de specifieke werking van benzodiazepinen is het ook mogelijk om ervoor te zorgen dat synthetische alcohol geen invloed heeft op andere hersengebieden, zoals de verslavingscentra in het brein. 

Aangeschoten

Volgens hoofdonderzoeker David Nutt kan de uitvinding van synthethische alcohol  leiden tot een samenleving waarin mensen aangeschoten kunnen worden zonder daar nadelige gevolgen van te ondervinden. Nutt heeft zelf al meerdere malen geëxperimenteerd met kunstmatige alcoholvervangers.

“Bij verschillende experimenten heb ik benzodiazepinen genomen”, zo verklaart hij in The Daily Telegraph. “De ene minuut was ik verdoofd en sliep ik bijna. Maar vijf minuten later kon ik een lezing geven.”

Medicijnen

Toch zal het volgens de wetenschapper nog wel even duren voordat iedereen de voordelen van kunstmatige alcohol kan ervaren.

Benzodiazepinen worden op dit moment alleen gebruikt bij de productie van kalmerende middelen zoals Valium. De chemicaliën worden dan ook gezien als medicijn en mogen niet zomaar aan iedereen worden verstrekt.

Vooruitgang

“Niemand heeft nog geprobeerd om een middel als dit te ontwikkelen, waarschijnlijk omdat het erg moeilijk zal zijn om er goedkeuring voor te krijgen van alle instanties”, aldus Nutt.

“Maar waarom zouden we de vooruitgang in de farmaceutische industrie niet gebruiken om een beter en veiliger middel dan alcohol te ontwikkelen?”

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie