PEKING - Chinese archeologen denken het graf te hebben gevonden van Cao Cao, een brute koning die regeerde van 208 tot 220 na Christus.

De opgravingen zijn al een jaar gaande, maar de onderzoekers hebben pas sinds kort voldoende bewijs gevonden om er zeker van te zijn dat het gaat om het mausoleum van Cao Cao.

Dat schrijft de China Daily maandag. Het graf is aangetroffen in de centraal gelegen provincie Henan, nabij de Gele rivier en de stad Anyang, vanwaar Cao Cao in het verleden heerste.

De archeologen hebben in het graf de overblijfselen van drie mensen gevonden: een man van rond de zestig jaar (vermoedelijk Cao Cao), een vrouw van ongeveer vijftig en een vrouw van tussen de twintig en 25 jaar oud.

Wreed

Verder zijn meer dan 250 voorwerpen gevonden, die ''frequent gebruikt werden door Koning Wu van Wei'', zoals Cao Cao ook wel genoemd werd. Ook het formaat van het graf past bij de statuur van een koning: het is 740 vierkante meter groot.

Cao Cao was een wrede tiran, maar ook een van de meest sluwe militairen die China ooit heeft gekend.

Roman van de Drie Koninkrijken

Zijn overwinningen vormden de basis voor het 14e eeuwse verhaal Roman van de Drie Koninkrijken, wat als een van China's belangrijkste literaire werken geldt.

Ook komt hij nog regelmatig voor in films, theaterstukken en opera's. De gedichten die Cao Cao schreef, worden nog steeds behandeld op scholen in China.