AMSTERDAM - Een nieuw antizonnebrand-product, in de vorm van een implantaat, zorgt ervoor dat zelfs de meest blanke huid beschermd wordt tegen de zon.

De remedie, genaamd ‘Afamelanotide’, bootst de natuurlijke afweer van het lichaam na. Op deze manier zorgt het middel ervoor dat de patiënt er gebruind uitziet, en een gebruinde huid is verminderd vatbaar voor de schadelijke gevolgen van zon.

Het geneesmiddel zou ook huidkanker kunnen voorkomen en heeft een positieve invloed op mensen met de aandoening EPP. EPP is een aandoening waarbij patiënten allergisch zijn voor natuurlijk licht. Elke blootstelling aan licht en zonlicht bezorgt hen in een ondraaglijke pijn, met blaren en brandwonden tot gevolg.

Huidcellen

Het nieuwe implantaat, ter grote van een rijstkorrel, wordt ingebracht in de huid rond de taille en werkt door te reageren op de natuurlijke afweer van het lichaam tegen schadelijk licht en UV-straling.

Afemelanotide gebruikt de kracht van het donkere pigment eumelanine, dat de huidcellen beschermt. Zonaanbidders kunnen hiermee een mooi gebruinde huid krijgen, maar medici waarschuwen dat het middel beter niet gebruikt kan worden voor cosmetische doeleinden.

De resultaten van een proef van 12 maanden, waarbij het middel op patiënten met EPP is getest, zullen binnenkort worden gepubliceerd, aldus de Telegraph vrijdag.

Oplossing kanker

Het implantaat is ontwikkeld door het Australische bedrijf Clinuvel, en men hoopt dat het eveneens verschillende niveaus van huidkanker kan voorkomen.

"Ons primaire doel is om een veilig preventief middel te ontwikkelen met een positieve invloed op het leven van de EPP-patiënten. Het is denkbaar dat anderen met ernstige huidaandoeningen beïnvloed door licht ook kunnen profiteren van het middel Afamelanotide," aldus dokter Philippe Wolgen van Clinuvel.

Artsen benadrukken dat het nieuwe middel niet bestemd is voor zonaanbidders, die hopen op de perfect gebruinde huid. Ongeautoriseerd gebruik van het middel zou zelfs kunnen leiden tot schade aan het immuunsysteem, zo waarschuwen ze.