AMSTERDAM - Israëlische archeologen hebben in Nazareth een woning blootgelegd die volgens hen stamt uit de tijd van Jezus Christus. Het zou gaan om een van de eerste huizen in Nazareth.

Deze ontdekking kan nieuw licht werpen op de nederzetting zoals die eruit zag ten tijde van Jezus' jeugd.

De archeologen vonden de restanten van een muur, een schuilplaats, een binnenplaats en een watersysteem. Ook vond het team vaten van kalk en klei, wat er volgens de wetenschappers op duidt dat de bewoners joods waren.

Joden zouden destijds kalken vaten hebben gebruikt om de zuiverheid van het erin bewaarde water en voedsel te garanderen. De afwezigheid van glazen vaatwerk en andere geïmporteerde producten duidt erop dat de inwoners van het dorp eenvoudige mensen waren.

Jonge Jezus

"Dit zou heel goed een plek kunnen zijn die Jezus en zijn tijdgenoten kenden", zegt een van de archeologen, Yardena Alexandre. "Misschien heeft de jonge Jezus wel met zijn neefjes en vrienden rond het huis gespeeld."

De ontdekking werd gedaan tijdens het uitgraven van de binnenplaats van een klooster. Het is onduidelijk wat de afmetingen zijn van het huis, maar er is inmiddels 85 vierkante meter blootgelegd.

Volgens Alexandre is het gezien de dichte bebouwing en hoge bevolkingsdichtheid in Nazareth onwaarschijnlijk dat er meer opgravingen gedaan kunnen worden.

Kerstgeschenk

De ontdekking van het huis uit de tijd van Christus is volgens christenen een echt kerstgeschenk.

"De ontdekking, in deze tijd, in deze periode, is opmerkelijk, helemaal voor mij als christen. Voor mij is het een echt geschenk", zegt dominee Jack Karam van de nabijgelegen Basiliek van de Aankondiging.

Huis uit tijd Jezus