KATWIJK - Het schouwspel aan de hemel waar sterrenkundigen vooraf op hadden gehoopt, is in de nacht van zondag op maandag uitgebleven. In ieder geval op het strand van Katwijk, waar Theo Jurriens anderhalf uur in de kou stond te wachten op vallende sterren.

''Het viel tegen'', vatte de sterrenkundige van de Rijksuniversiteit Groningen na afloop samen.

Hij had weliswaar een paar vallende sterren gezien, maar het grootste deel van de meteorenregen bleef verborgen achter de nevel.

''De lucht was een beetje dampig'', verklaarde de sterrenkundige. Ook stadslicht en licht van vliegtuigen verminderde het zicht. Na anderhalf uur hield hij het voor gezien. ''Het was gemeen koud.''

Komeet Phaeton

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) stelde donderdag dat zondagavond en -nacht wellicht veel vallende sterren te zien zouden zijn, doordat de aarde door de baan van de uitgedoofde komeet Phaeton trok.

Of de meteorenregen nergens in Nederland goed te zien was, kon Jurriens niet met zekerheid zeggen. Er was de hele avond slechts één waarneming: boven Groningen had iemand een vuurbol gezien.

Een vallende ster of meteoor is een stofdeeltje of stukje gruis uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt. Het botst met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht die daardoor even oplichten. Zo is op aarde een lichtflitsje aan de hemel te zien.