Donderdag 30 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Zuid-Amerika geboortegrond dinosaurus

WASHINGTON - De vondst van twee vrij complete skeletten van een nieuw soort vleesetende dinosaurus in de Amerikaanse staat New Mexico, versterkt de theorie dat dino's zijn ontstaan in Zuid-Amerika.
Door: ANP

Dat meldt een groep Amerikaanse wetenschappers onder leiding van paleontoloog Sterling J. Nesbitt vrijdag in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

De wetenschappers vonden de goed geconserveerde overblijfselen van de tawa hallae. De tawa dateert uit het Triastijdperk, 250 tot 200 miljoen jaar geleden.

Deze periode is veel minder bekend dan bijvoorbeeld het Juratijdperk met z'n uit de film Jurassic Parc bekende velociraptor en tyrannosaurus rex.

De tawa hallae zag er vermoedelijk net zo afschrikwekkende uit als de t-rex, met klauwen en scherpe tanden. Het dier liep eveneens op twee poten en was twee tot vier meter lang. De botten zijn heel goed bewaard gebleven.

Supercontinent

Dat de tawa en zijn soortgenoten vanuit het Amerikaanse continent zich konden verspreiden over de rest van wereld, was mogelijk omdat de wereld er 225 miljoen jaar geleden heel anders uitzag. De huidige continenten zaten aan elkaar en vormden een soort supercontinent.

De wetenschappers denken dat de dino's of vanuit Zuid-Amerika naar het huidige New Mexico zijn geëmigreerd of er zijn geëvolueerd en zich daarna hebben verspreid.

Aanbevolen artikelen