NOORDWIJK - Nederlandse wetenschappers hebben een systeem ontwikkeld waarmee met satellieten de ontbossing wereldwijd kan worden bijgehouden.

Het Nederlandse bedrijf SarVision en de Wageningen Universiteit werkten ruim tien jaar aan de technologie. De kap van tropisch regenwoud is een grote bedreiging voor het klimaat.

Volgens Niels Wielaard, projectmanager bij SarVision, heeft de technologie wel iets weg van de buienradar.

Satellieten brengen het landoppervlak met vaste regelmaat zeer gedetailleerd in kaart, legt hij uit. Die beelden worden vervolgens bij elkaar gevoegd en geïnterpreteerd.

Het systeem maakt snel zichtbaar hoe op verschillende plaatsen regenwoud verdwijnt. Dit gebeurt mogelijk voor de aanleg van palmolieplantages of ten gevolge van illegale houtkap of mijnbouw.

Klimaatvraagstuk

Tropisch regenwoud en veenbossen spelen een cruciale rol in het klimaatvraagstuk. Bomen houden CO2 vast. Dit broeikasgas is een belangrijke oorzaak voor de opwarming van de aarde.

Ruimtevaartorganisatie NSO maakte maandag bekend dat op de klimaattop in Kopenhagen veel aandacht is voor het systeem.

In de Deense hoofdstad Kopenhagen is maandag de klimaattop begonnen waar bijna tweehonderd regeringsdelegaties, waaronder een Nederlandse, praten over ontbossing. Ook diverse bedrijven presenteren hun duurzame initiatieven aan de deelnemers.