AMSTERDAM – Tomatenplanten en aardappelplanten moeten volgens Britse wetenschappers  als carnivoor worden beschouwd, omdat ze insecten vangen met kleverige haartjes op hun bladeren.

De onderzoekers van de Koninklijke Botanische Tuinen van Kew beschrijven in een nieuwe studie hoe tuinplanten zoals de petunia, de aardappelplant en de tomatenplant in staat zijn om met kleverige haartjes op hun bladeren kleine insecten te vangen.

De planten voeden zich vervolgens met de voedingsstoffen die vrijkomen als de insecten worden afgebroken.

Volgens de wetenschappers voldoen veel tuinplanten daarom aan de criteria die worden gesteld aan vleesetende planten.

Moordlustig

Hoofdonderzoeker Mark Chase schat dat het aantal carnivore planten met zeker 50 procent wordt onderschat, omdat de criteria voor de soort niet juist worden gehanteerd.

“Hoewel mensenetende boom fictie is, zou het best eens kunnen dat veel doodgewone planten vleeseters blijken te zijn, omdat ze met hun wortels de afbraakproducten absorberen van de insecten die ze vangen”, verklaart Chase op nieuwssite ScienceDaily. “We zouden wel eens omgeven kunnen zijn door veel meer moordlustige planten dan we denken.”

Insectendoders

Het beste voorbeeld van een vleesetende plant die vaak over het hoofd wordt gezien, is volgens Chase de tomatenplant.

“De gecultiveerde tomatenplanten in onze tuinen zijn nog steeds bedekt met haartjes. Daarmee vangen ze regelmatig kleine insecten”, aldus de onderzoeker in de Britse krant The Daily Telegraph. “Ze doden die insecten dus.”

Wild

“We vermoeden dat de gedomesticeerde tomatenplanten inmiddels zo veel voedsel van ons ontvangen door hun wortels dat ze niet meer echt profiteren van de insecten die ze vangen met hun haartjes”, verklaart Chase. “Maar in het wild functioneren deze planten waarschijnlijk nog steeds op een manier die je als carnivoor kunt beschouwen.”