Vrijdag 27 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Opgraving in Duitsland wijst op massaal kannibalisme'

 AMSTERDAM – Franse archeologen hebben sporen gevonden van kannibalisme op honderden menselijke botten die afkomstig zijn van een prehistorische begraafplaats in Duitsland.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

De wetenschappers van de Universiteit van Bordeaux hebben ruim 500 menselijke botten onderzocht, die zijn aangetroffen op de 7000 jaar oude begraafplaats in de buurt van de Duitse plaats Herxheim.

Uit hun studie blijkt dat de botten in veel gevallen opzettelijk zijn gebroken of in stukken zijn gesneden.

Op sommige menselijke resten zijn bijtsporen aangetroffen en bepaalde beenderen zijn mogelijk zelfs geroosterd aan een spit.

“Op de botten van dieren zien we vaak sporen die aantonen dat ze aan het spit geroosterd zijn”, aldus hoofdonderzoeker Bruno Boulestin op BBC News. “Diezelfde patronen hebben we nu gevonden op deze menselijke botten.”

Baby's

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Antiquity.

Volgens de wetenschappers suggereren hun bevindingen dat er kannibalisme plaatsvond in Europa tijdens het neolithicum, oftewel de jonge steentijd.

Onder de onderzochte menselijke resten bevonden zich ook botten van kinderen en zelfs ongeboren baby’s.

Ritueel

De prehistorische begraafplaats in Duitsland werd in 1996 voor het eerst blootgelegd door archeologen. De gevonden beenderen zijn sinds die tijd meerdere malen onderzocht.

Overigens vermoeden sommige wetenschappers dat de sporen op de botten niet wijzen op kannibalisme, maar op een begrafenisritueel waarbij het vlees van de doden om religieuze redenen werd verwijderd.

Aanbevolen artikelen