WASHINGTON - Het gebruik van mobiele telefoons heeft niets te maken met de ontwikkeling van hersentumoren. Dat stelden onderzoekers donderdag naar aanleiding van een onderzoek onder zestien miljoen mensen.

Het onderzoeksteam analyseerde hoeveel hersentumoren er tussen 1974 en 2003 jaarlijks werden aangetroffen bij volwassen patiënten in Scandinavië.

Hoewel het gebruik van mobiele telefoons dramatisch steeg in de jaren negentig, blijkt uit niets dat dit leidde tot een toename in de hoeveelheid tumoren.

''Als we aannemen dat het vijf tot tien jaar zou duren voordat een tumor zich als gevolg van mobiel bellen heeft ontwikkeld, hadden we tussen 1998 en 2003 een toename moeten zien'', aldus de onderzoekers.

Toename

Er was volgens de onderzoekers weliswaar sprake van een kleine, regelmatige toename in de hoeveelheid aangetroffen hersentumoren, maar die begon in 1974, lang voordat mobiele telefoons werden gebruikt.

De onderzoekers hielden nog wel een slag om de arm. ''Het is mogelijk dat het langer dan tien jaar duurt voordat de tumoren zijn ontwikkeld. Gezien de hoeveelheid mobiele telefoons die wereldwijd wordt gebruikt, is er voldoende reden om de ontwikkeling van hersentumoren op de lange termijn te onderzoeken'', waarschuwde het onderzoeksteam.