ROTTERDAM - Nederlandse en Belgische artsen hebben een nieuwe methode ontwikkeld, waarmee op een eenvoudige manier en met grote nauwkeurigheid kwaadaardige vlekjes in de longen kunnen worden onderscheiden van goedaardige vlekjes.

Naar verwachting heeft de methode wereldwijd effect op de werkwijze van artsen.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift New England Journal of Medicine.

Litteken

De artsen voerden hun onderzoek uit binnen de zogenoemde NELSON-studie, een onderzoek naar het nut van longkankerscreening.

Bij 7500 scans van rokers en ex-rokers tussen de 50 en 75 jaar die aan dit onderzoek deelnamen, blijkt bij maar liefst de helft één of meerdere vlekjes zichtbaar te zijn op een scan van hun longen (CT-scan).

Deze vlekjes zijn meestal goedaardig, want bij ongeveer 1 op de 70 vlekjes gaat het om longkanker. In de andere gevallen kan het bijvoorbeeld gaan om een litteken of een ontsteking.

Vlekjes

Tot dusver was het voor artsen heel moeilijk om op basis van deze scans onderscheid te maken tussen goedaardige en kwaadaardige vlekjes.

Daarom werden mensen bij wie vlekjes werden ontdekt bijna altijd doorverwezen naar een longarts voor aanvullend onderzoek.

De nieuwe methode voorkomt veel onnodige spanning bij patiënten en bespaart flink op de kosten in de gezondheidszorg.

Nauwkeurig

Met behulp van computersoftware is het nu mogelijk om de volumes en de groeisnelheden van de vlekjes te berekenen. Op basis hiervan ontwikkelden de artsen een schema, dat een leidraad vormt voor de conclusie of het gaat om een goedaardig of kwaadaardig vlekje.

De methode blijkt een eenvoudige en goedkope manier om tot een zeer nauwkeurig onderscheid te komen.

Dit voorkomt bij 20 procent van de mensen een verwijzing naar een longarts en vermindert het percentage herhaal-CT-scans met minstens 30 procent.