GRONINGEN - Een van de vijftien Friese grutto's die afgelopen voorjaar zijn voorzien van een zendertje, heeft in Mali het loodje gelegd.

Gaast, zoals de vogel was gedoopt, kwam in een vissersdorpje vast te zitten in een visnet en overleefde dat niet. Dat maakte de Rijksuniversiteit Groningen donderdag bekend.

Wetenschappers van de universiteit hadden de vijftien weidevogels van een satellietzendertje voorzien om hun trekroute van Europa naar Afrika te volgen.

Ze hadden hiermee een primeur omdat de grutto tot dan toe de kleinste vogelsoort was waarbij een zendertje is ingebracht.

Na het broedseizoen in de Friese weiden, vloog Gaast in juni via Spanje en Senegal naar Guinee-Bissau. Na een verblijf van ruim drie maanden vloog ze door naar de rivier de Niger in Mali.

Domme pech

Een kwestie van domme pech, zo noemen de Groningse onderzoekers het voortijdig verscheiden van Gaast de grutto. Door materiaalpech zijn nog maar vijf van de vijftien zendertjes in de lucht.

De wetenschappers hopen dat die informatie blijven doorgeven tot april wanneer de grutto's terugkeren naar hun Friese broedplaats.