AMSTERDAM – Vrouwtjespanda’s stoten in de korte periode dat ze vruchtbaar zijn hoge piepgeluiden uit om mannetjes te lokken. Dat heeft een team van Amerikaanse en Chinese wetenschappers ontdekt.

De onderzoekers van Zoo Atlanta en het China Research and Conservation Centre for the Giant Panda registreerden enkele maanden lang de geluiden vam vrouwelijke panda’s in gevangenschap.

De dieren bleken vlak voor en tijdens hun vruchtbare periode opvallend vaak een hoog gepiep of geblaat uit te stoten. De geluiden werden hoger en luider naarmate de panda’s dichter bij hun vruchtbare fase kwamen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Proceedings of the Royal Society B.

Akoestische aanwijzing

De studie bewijst volgens de wetenschappers voor het eerst dat vrouwtjespanda’s aan mannetjes laten weten wanneer ze hun vruchtbare periode beleven. De dieren kunnen maar enkele dagen per jaar zwanger raken.

“Het is erg belangrijk dat we hebben ontdekt dat er akoestische aanwijzingen zijn voor de vruchtbaarheid van vrouwtjespanda’s”, zo verklaart hoofdonderzoeker Benjamin Charlton van Zoo Atlanta op BBC News. “Dit geeft ons een beter inzicht in het reproductieve gedrag van deze bedreigde diersoort.”

Stimuleren

“Door de belangrijkste elementen van het reproductieve gedrag van panda’s in kaart te brengen, kunnen we ze hopelijk beter stimuleren om zichzelf voort te planten”, aldus Charlton.

Overigens zijn panda’s niet de enige zoogdieren die hun vruchtbare periode bekend maken aan hun omgeving. Bij mensen is een vergelijkbaar effect gemeten.

“Recent onderzoek heeft aangetoond dat ook de stemmen van vrouwen variëren rondom hun vruchtbare periode”, verklaart Charlton.