AMSTERDAM – Onderzoekers van de Technische Universiteit van Eindhoven hebben voor het eerst kunstmatig varkensvlees geproduceerd uit stamcellen van een levend varken.

De wetenschappers maakten bij het kweken van het vlees gebruik van uit varkens geïsoleerde myoblasten. Dat zijn cellen die ervoor zorgen dat beschadigd spierweefsel zich weer herstelt.

De myoblasten werden door de onderzoekers op een kweekje gezet met voedingsstoffen uit het bloed van dierlijke foetussen. Al snel begonnen de cellen zich te vermenigvuldigen en ontstond er een stukje kunstmatig spierweefsel, zo meldt nieuwswebsite Physorg.com.

Consumptie

De gekweekte stukjes vlees zijn slechts een anderhalve centimeter bij een halve centimeter groot. Ook zit er volgens de wetenschappers nog weinig smaak aan.

Maar het experiment is mogelijk de eerste stap naar het kweken van kunstmatig vlees dat geschikt is voor consumptie.

“Het doel van het onderzoek is om ervoor te zorgen dat dit kunstmatige weefsel in de toekomst  hetzelfde uiterlijk, dezelfde smaak en dezelfde kleur krijgt als gewoon vlees”, verklaart hoofdonderzoeker Mark Post van de Technische Universiteit Eindhoven in een interview met BBC World Service.

Onnatuurlijk

De productie van kunstmatig vlees zou volgens Post het houden van grote aantallen varkens op den duur overbodig kunnen maken.

"Je hoeft geen dieren te doden om stamcellen uit hun lichaam te halen. Maar belangrijker nog: je hoeft geen varkens meer te houden in onnatuurlijke omstandigheden."

Prijs

Post verwacht dat consumenten uiteindelijk geen moeite zullen hebben met het eten van kunstmatig vlees.

“Mensen zullen eerst misschien wantrouwend zijn wat betreft vlees uit een laboratorium, maar ik denk dat ze het product uiteindelijk zullen accepteren als de prijs en de smaak goed is”, zo verklaart hij.