PARIJS/BEVERWIJK - Franse wetenschappers zijn erin geslaagd razendsnel menselijke huid te kweken door stamcellen op de rug van een gewonde muis te planten.

Franse wetenschappers zijn erin geslaagd razendsnel menselijke huid te kweken door stamcellen op de rug van een gewonde muis te planten.

De tijdelijke huid kan de redding zijn voor ernstig verbrande mensen, die heel makkelijk zware of zelfs dodelijke infecties oplopen door hun brandwonden.

De onderzoekers van het wetenschappelijk instituut I-Stem in Parijs stellen dat zij tijdelijke huid op bestelling kunnen leveren. Zodra een arts huid nodig heeft voor een slachtoffer van brand kan hij een bestelling plaatsen.

Lap huid

Even later levert I-Stem een lap menselijke huid, die geschikt is om de wonden mee af te dekken en zo infecties te voorkomen, zo heeft onderzoeksdirecteur Marc Peschanski tegen persbureau Reuters gezegd.

Gewoonlijk duurt het drie weken voordat uit cellen van een brandslachtoffer voldoende nieuwe huid is gekweekt. De tijdelijke huid die de Fransen uit stamcellen kunnen laten groeien, kan die periode overbruggen.

In Nederland komen jaarlijks ongeveer 1900 mensen met brandwonden in het ziekenhuis terecht. Daarnaast worden zo'n vijfhonderd patiënten opgenomen in brandwondencentra, zo blijkt uit cijfers van de Brandwonden Stichting uit Beverwijk.

Infecties

Verwondingen door brand behoren tot de ernstigste letsels die een mens kan oplopen. Het is uiterst pijnlijk, patiënten kunnen erg ziek worden door infecties en ander bijkomend letsel en er blijven vrijwel altijd littekens over. Diverse groepen wetenschappers zijn ook in Nederland bezig met onderzoeken naar vervangende (kunst)huid.