AMSTERDAM – Het haar van vrouwen wordt grijs onder invloed van genetische factoren en niet als gevolg van hun levensstijl. Dat heeft een nieuwe studie in Denemarken uitgewezen.

Wetenschappers van het bedrijf Unilever onderzochten de haarkleur van 200 eeneiige en twee-eiige vrouwelijke tweelingen in Denemarken. De vrouwen waren allemaal tussen de 59 en 81 jaar oud.

Het haar van de eeneiige tweelingen bleek over het algemeen ongeveer even grijs te zijn. Bij de tweelingen die genetisch niet identiek waren, werden echter veel meer verschillen gemeten tussen de grijstinten in hun haar.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS One.

Genen

Volgens hoofdonderzoeker David Gunn suggereert de studie dat de haardos van mensen voornamelijk grijs wordt onder invloed van genetische factoren. De theorie dat stress ook een rol speelt bij de vorming van grijs haar kan volgens hem niet worden bewezen.

“De studie geeft ons een fascinerend inzicht in de reden waarom vrouwen grijs haar krijgen”, verklaart Gunn op BBC News. “En het is duidelijk dat omgevingsfactoren lang niet zo belangrijk zijn als iedereen dacht.”

Stress

“De onderzoeksresultaten wijzen er op dat het niet uit maakt hoe stressvol het leven van een vrouw is", aldus Gunn. "Er zijn veel grotere krachten in het spel die bepalen of haar haardos grijs wordt."