AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers werken aan een ruimtepak dat zich binnen enkele seconden precies naar het lichaam van een astronaut vormt.

Het ruimtepak is ontworpen aan de Universiteit van Maryland en heeft in eerste instantie een extreem wijde vorm.

De astronauten kunnen door het nekgat van het pak stappen en het kledingstuk over hun lichaam omhoog trekken.

Vervolgens voegt het pak zich met behulp van pneumatische spieren binnen enkele seconden automatisch naar het lichaam van de ruimtereiziger, zo meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

Tijdbesparing

De manier waarop het nieuwe pak kan worden aangetrokken zal astronauten volgens de uitvinders veel tijd besparen.

Ruimtereizigers zijn nu nog zeker 45 minuten bezig om alle onderdelen van een traditioneel ruimtepak aan te trekken, voordat ze bijvoorbeeld een ruimtewandeling kunnen maken. Ook het vervoer van de kledingstukken is lastig.

Sjouwen

“Ons onderzoek toont aan dat slechts een kwart van het fysieke werk dat astronauten uitvoeren tijdens een ruimtewandeling aan de missie gerelateerd is”, aldus David Akin, een van de onderwerpers van het nieuwe pak.  “De rest van de tijd gaat zitten in het sjouwen met het ruimtepak.”

Het nieuwe ruimtepak is niet alleen gemakkelijk aan te passen, maar heeft nog meer technische snufjes. Zo zit er een videoscherm in de helm van het pak, waarop bijvoorbeeld de positie van in de nabijheid verkerende ruimteschepen kan worden getoond.

Testfase

Het eerst prototype van het pak wordt op dit moment getest aan de universiteit van Maryland. Wanneer het kledingstuk in gebruik kan worden genomen, is nog onbekend.