LEIDEN - Na de officiële opening zaterdag, kan het publiek vanaf zondag in Naturalis in Leiden terecht om de 1,8 miljoen jaar oude Georgische schedel te zien.

Het bijzondere voorwerp staat centraal op de kleine expositie Het gezicht van onze evolutie. Verdwaalde voorouder?

De schedel die voorlopig D2700 is gedoopt, werd zeven jaar geleden gevonden in de Georgische plaats Dmanisi. De vondst is van grote wetenschappelijke waarde omdat niet eerder fossiele resten van mensachtigen van die ouderdom buiten Afrika zijn ontdekt.

De schedel bevindt zich normaal in een kluis van het Georgisch Nationaal Museum. Voor het eerst is deze nationale schat op reis gegaan en wel naar Naturalis in Leiden. Dat gebeurde vrijdag onder zware bewaking en strenge veiligheidsmaatregelen.

Homo erectus

Ongeveer een miljoen jaar geleden trok de Homo erectus van Afrika naar Europa en Azië. Daarom is het verwonderlijk dat in Georgië een mensachtige is aangetroffen van 1,8 miljoen jaar oud. Bovendien zijn op de vindplaats werktuigen gevonden die erop wijzen dat de bewoners als mens leefden.

De expositie rond de schedel is de afsluiting van het Darwinjaar waaraan Naturalis veel aandacht heeft besteed. Het Georgische doodshoofd is tot en met 28 februari te zien.