AMSTERDAM – Jaarlijks raken miljoenen vogels gestrest als ze bij de telling in netten worden gevangen. Ecologen hebben daarom een nieuwe, diervriendelijke methode gevonden om de populatie te meten.

In Noord Amerika hebben onderzoekers de afgelopen maanden vogels met een kenmerkend zanggeluid gevolgd. Zij hebben hun bevindingen gepubliceerd in het Journal of Applied Ecology.

De Amerikanen maakten met vier microfoons opnames van het tjilpen van de ovenvogel.

Met een computerprogramma werden geluiden van één ovenvogel vergeleken met een hele groep. Op basis van die geavanceerde methode kunnen de ecologen behoorlijk nauwkeurig meten welke vogeldichtheid het gebied heeft.

Kenmerkend geluid

Dokter Deanna Dawson van de US Geological Survey legt aan de BBC uit waarom ze juiste deze vogelsoort heeft gekozen. ‘’De tjiftjaf heeft een kenmerkend geluid. Het is een luide zang en de beestjes staan vaak op de grond of hangen laag in de bomen.’’

Op de Engelse nieuwssite is het geluid van de tjiftjaf te beluisteren.

Volgens Dawson staat de techniek nog in haar kinderschoenen en is het over enkele jaren toepasbaar op elke vogelsoort.

Bedreigd

Een woordvoerder van het Royal Society for the Protection of Birds noemt de nieuwe rekenmethode essentieel. ‘’Zeker in deze tijd. Een van de acht vogelsoorten is bedreigd. Nauwkeurige tellingen zijn daarom erg belangrijk.’’’

De nieuwe techniek is vooral handig in gebieden waarin vogeltellers moeilijk kunnen komen, zoals rietmoerassen.