AMSTERDAM – Nazi-arts Josef Mengele was niet verantwoordelijk voor de opmerkelijke geboortegolf van tweelingen in een Braziliaanse dorpje dat hij na de oorlog zou hebben bezocht. Dat beweren wetenschappers in een nieuwe studie.

De onderzoekers van de Universiteit Federal do Rio Grande do Sul verzamelden in het geboortearchief van het dorp Cândido Godói zo veel mogelijk gegevens over het opvallend hoge aantal tweelingen dat daar in de loop der jaren is geboren.

Uit de studie bleek dat de geboortegolf van tweelingen al begon in de jaren dertig, ver voordat de Nazi-arts Josef Mengele naar Brazilië vluchtte om zijn straf voor zijn misdaden in de Tweede Wereldoorlog te ontlopen.

Verder worden er in Cândido Godói nog steeds buitengewoon veel tweelingen geboren, terwijl Mengele al lang is overleden. Dat meldt National Geographic News.

Zwangerschappen

Gemiddeld een op de vijf zwangerschappen in het dorpje Cândido Godói eindigt in de geboorte van een tweeling. Normaal gesproken is die kans ongeveer 1 op 80.

De Argentijnse historicus Jorge Camarasa bracht de tweelingengolf in het dorp eerder dit jaar in verband met Josef Mengele in zijn boek Mengele: The Angel of Death in Sout America.

De Nazi-arts zou in de jaren zestig onder een valse identiteit hebben gewerkt in de omgeving van Cândido Godói.

Hormonaal medicijn

Camarasa speculeerde dat Mengele een hormonaal medicijn had voorgeschreven aan veel vrouwen, waardoor ze vaker dan gemiddeld zwanger raakten van tweelingen.

Het is algemeen bekend dat Mengele gefascineerd was door tweelingen. Hij voerde tijdens de Tweede Wereldoorlog gruwelijke tweeling-experimenten uit in het concentratiekamp Auschwitz.

De resultaten van de nieuwe studie wijzen echter niet op betrokkenheid van de Nazi-arts bij de geboortes van de vele tweelingen in Cândido Godói.

Omgevingsfactoren

“Zelfs als Mengele de beschikking had over medicijnen die de ovulatie beïnvloedden, dan zouden die middelen slechts invloed hebben gehad op een enkele generatie”, zo verklaart onderzoeker Gary Steinman op National Geographic News.

De wetenschappers vermoeden nu dat de tweelingengolf in Cândido Godói wordt veroorzaakt door een genetische mutatie die is opgetreden bij veel bewoners van het geïsoleerde dorpje. Ook omgevingsfactoren zouden mogelijk een rol kunnen spelen.

Melk

“We weten dat de geboorte van tweelingen gerelateerd kan zijn aan de omgeving”, aldus hoofdonderzoeker Lavinia Schuler-Faccini. “Sommige studies suggereren bijvoorbeeld dat vrouwen die veel melkproducten consumeren een grotere kans hebben om tweelingen te krijgen.”