LEIDEN - Een politie-escorte begeleidt vrijdagmorgen de tocht van een 1,8 miljoen jaar oude schedel van Schiphol naar Naturalis in Leiden. De mensenschedel is uniek in de wereld en nog nooit eerder aan het publiek getoond.

Zodra de schedel in de Schatkamer van Naturalis ligt, wordt die ruimte verzegeld totdat de expositie 'Gezicht van de evolutie. Verdwaalde voorouder?' zaterdagmiddag opengaat.

Professor David Lordkipanidze, directeur van het Georgisch Nationaal Museum, brengt het kostbare fossiel naar Nederland. De schedel is in 2002 gevonden bij de plaats Dmanisi in Georgië en heeft het evolutionaire denken wereldwijd op zijn kop gezet.

Het fossiele hoofd bewees namelijk dat de mens veel ouder moet zijn dan tot nu toe werd aangenomen en dat de mensheid zich ook niet vanuit Afrika heeft verspreid. De schedel lag tot nu toe in een bewaakte kluis in het Georgische museum.

Koffertje

Lordkipanidze arriveert op Schiphol met het koffertje met daarin de schedel vastgeketend aan zijn pols. Hij stapt daar in een gepantserde bestelbus en rijdt onder bewaking naar Leiden. In Naturalis mogen de organisatoren van de expositie de kostbaarheid even zien.

Daarna plaatst de professor de schedel in de Schatkamer, die wordt verzegeld. De Georgische presidentsvrouw, de Nederlandse Sandra Roelofs, komt de tentoonstelling zaterdag openen.

De expositie is tot en met 28 februari 2010 te zien.