UTRECHT - In IJsselstein zijn de afgelopen maanden vier grafheuvels uit de Romeinse tijd blootgelegd. Dit heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt. Op het terrein waar de vondst is gedaan, wil IJsselstein een nieuwe gemeentewerf bouwen.

Afgelopen zomer bleek uit een vooronderzoek dat er Romeinse resten in de grond zaten. Inmiddels zijn vier grafheuvels blootgelegd en waarschijnlijk worden er nog meer ontdekt.

De grafheuvels stammen uit de tweede eeuw na Christus en zijn helemaal intact.

Crematie

De heuvels hebben een diameter van acht meter en zijn goed bewaard gebleven dankzij een dik pakket klei. Om de heuvels zijn ook menselijke resten na crematie, scherven van aardewerk en botten van dieren ontdekt.

De archeologen denken dat de begraafplaats hoort bij een Romeinse nederzetting die 200 meter verderop lag. De vondst is volgens de gemeente IJsselstein uniek, omdat er op andere plaatsen in Nederland alleen verstoorde grafheuvels of aanwijzingen zijn aangetroffen.

Op 12 december wordt een open dag georganiseerd. Belangstellenden kunnen aansluiten bij een van de rondleidingen door de archeologen. Het publiek heeft tijdens de werkzaamheden verder geen toegang tot het terrein. De vondsten gaan naar het provinciaal depot in Utrecht.

Grafheuvels IJsselstein