DEN HAAG - Drie wetenschappers die woensdag de Spinozapremie ontvangen, gaan samenwerken in een studie naar de oorzaken van migraine.

Albert van den Berg, Michel Ferrari en Marten Scheffer krijgen uit handen van minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen ieder 2,5 miljoen euro.

De NWO-Spinozapremie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.

Volgens de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is het voor het eerst in het vijftienjarig bestaan van de Spinozapremies dat de winnaars gaan samenwerken.

Begin

Het mechanisme hoe hoofdpijn en bijbehorende verschijnselen van migraine ontstaan, is redelijk goed bekend bij wetenschappers. Hoe de aanval precies begint, is echter een nog onontgonnen terrein.

Van den Berg, Ferrari en Scheffer gaan zich de komende tijd bezighouden met het bestuderen van de mechanismen die leiden tot migraine en hopen ook nieuwe medicijnen te kunnen ontwikkelen.

Nanotechnologie

Albert van den Berg is natuurkundige aan de Universiteit Twente en houdt zich bezig met nanotechnologie voor medische doeleinden. Michel Ferrari, neuroloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum, is gespecialiseerd in migraine.

Marten Scheffer is aquatisch ecoloog aan de Wageningen Universiteit. Hij doet onderzoek naar mechanismen die de stabiliteit en veerkracht van complexe systemen bepalen.