GENEVE - De ondergrondse deeltjesversneller van CERN, het Europese laboratorium voor deeltjesfysica bij het Zwitserse Genève, is met succes herstart. Dat is maandagmiddag op een persconferentie bekendgemaakt.

De grootste versneller ter wereld, de LHC, was eind vorige week weer aangezet na een valse start in september vorig jaar. Het experiment moest na negen dagen worden gestaakt wegens technische problemen met het koelsysteem. De reparatie duurde langer dan verwacht.

Voor resultaten na de herstart is het nog te vroeg. ''Het is als bij een nieuwe auto. We beginnen langzaam'', aldus CERN-directeur Rolf Heuer.

Bouw

De bouw van de CERN-versneller duurde twaalf jaar en verslond meerdere miljarden euro. In de cirkelvormige tunnel van 27 kilometer lengte, honderd meter onder de Zwitserse en Franse grond, kunnen delen van atomen met elkaar in botsing worden gebracht.

Wanneer de LHC op volle toeren draait, vermoedelijk begin volgend jaar, botsen honderden miljoenen deeltjes op elkaar die dan met vrijwel de snelheid van het licht in de tunnel razen.

Daarmee moet een toestand worden nagebootst die zou hebben bestaan bij de oerknal, om meer meer te weten te komen over het ontstaan en de bouwstenen van het universum.