BOMBAY - Een Indiase uitvinder heeft een middel uitgevonden om te voorkomen dat olifanten op hol slaan en enorme schade veroorzaken.

De uitvinder uit de zuidelijke deelstaat Kerala, Zachariah Mathew, verkoopt binnenkort voor minder dan 500 euro zijn Violent Elephant Control Gear (Uitrusting Beheersing Gewelddadige Olifanten).

Het gaat om een kunststoffen object van ongeveer 7 kilo zwaar dat aan een van de achterpoten van de olifant wordt bevestigd. De dieren worden in India gebruikt bij festivals en in de landbouw.

Wanneer het dier zich ongemakkelijk voelt en onrustig wordt, zijn veel mensen in India geneigd met vuurwapens in de lucht te schieten. Vooral omdat ze dat dan te vaak achter elkaar doen, slaat de olifant op hol, vaak met dodelijke gevolgen voor omstanders.

Afstandsbediening

Met Mathews uitrusting echter, kan de berijder of begeleider van de olifant met een afstandsbediening een apparaatje in de kunststoffen doos in werking zetten dat een nylon band afschiet die zich rond de andere achterpoot van de olifant klemt.

Het dier voelt gauw dat hij niet verder kan, zonder te vallen en staat dan stil. Het apparaat is getest in Kerala en werkt uitstekend volgens Mathew en zijn marketing manager.