OTTAWA - Een Italiaanse arts heeft een nieuwe behandeling voor mensen met Multiple Sclerose (MS) ontwikkeld, die hun kwaliteit van leven aanmerkelijk zou verbeteren.

Volgens Paolo Zamboni is MS mogelijk geen chronische ziekte aan het centrale zenuwstelsel, maar een ziekte aan het vaatstelsel.

Hij voerde bij 65 patiënten een succesvolle operatie uit aan het vaatstelsel, de zogenoemde 'Liberation Treatment'.

Patiënten zouden sindsdien veel minder of geen acute aanvallen meer hebben. Ook zouden er veel minder vaak (tijdelijke) lichaamsfuncties uitvallen en zouden patiënten minder moe zijn.

Halt

Zamboni benadrukt echter dat de behandeling mensen niet geneest, maar de behandeling lijkt de beruchte MS-aanvallen een halt toe te roepen, berichtte de Canadese tv-zender CTV zondag op zijn website. De resultaten worden 24 november gepubliceerd in het Journal of Vascular Surgery.

Zamboni stortte zich op MS-onderzoek toen bij zijn toenmalige 37-jarige echtgenote de diagnose MS gesteld werd. Zij is inmiddels 51 en klachtenvrij sinds ze drie jaar geleden als een van de eerste patiënten door Zamboni's team behandeld werd.

Hij kwam er door onderzoek achter dat MS-patiënten een hoger ijzergehalte in hun hersenen hebben met een uniek patroon, wat hij Chronic Cerebrospinal Venous Insuffiency (CCSVI) noemde.

IJzer

Het ijzer concentreert zich rondom bloedvaten waardoor normaal gesproken bloed uit het hoofd gepompt wordt. Uit verder onderzoek bleek volgens de arts dat bij bijna 100 procent van de onderzochte MS-patiënten een of meerder bloedvaten in het hoofd waren verstopt.

Volgens Zamboni wordt daardoor de druk in het hoofd zo groot, dat het in de grijze massa komt wat reacties teweeg brengt die mogelijk de symptomen van MS verklaren. Bij gezonde mensen kwam hij dit niet tegen.

Aangeboren

Nieuw onderzoek wees onder meer uit, dat hoe meer bloedvaten verstopt waren, hoe progressiever de ziekte leek te zijn. Zamboni vermoedt dat de verstopte bloedvaten een aangeboren defect zijn en wil daarom meer MS-patiënten en hun familie gaan onderzoeken.

Amerikaanse en Canadese MS-organisaties zijn vooralsnog terughoudend over Zamboni's bevindingen.

Virus

Volgens hen is nog steeds onduidelijk wat de oorzaak is van het verlies van myeline (een stof die de zenuwbanen isolererend omhult), wat een kenmerk van MS is. Enkele theorieën zijn een virus, een gebrek aan vitamine D en hormonen.

MS is de meest voorkomende neurologische aandoening onder jongeren in Nederland. Op dit moment hebben zo'n 16.000 mensen in Nederland MS en per jaar komen hier enkele honderden bij.