AMSTERDAM – Vrouwen zijn het meest aantrekkelijk voor mannen als ze kledingstukken dragen die ongeveer 40 procent van hun lichaam ontbloten. Dat hebben Britse wetenschappers vastgesteld.

Onderzoekers van de Universiteit van Leeds filmden in het geheim schaars geklede vrouwen in een drukbezochte nachtclub en noteerden hoe vaak ze werden benaderd door mannen.

Ook brachten de wetenschappers in kaart welk percentage van hun lichaam de vrouwen hadden bedekt met kleding.

Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die hun lichaam voor ongeveer 60 procent hadden ‘aangekleed’ de meeste aandacht kregen van mannelijke bezoekers.

Aandacht

De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Behaviour.

Volgens de wetenschappers werden vrouwen die veel minder dan 40 procent van hun lichaam hadden ontbloot, aanzienlijk minder vaak benaderd op de dansvloer. Maar ook vrouwen die schaarser waren gekleed, kregen niet zo veel aandacht.

Ontrouw

“Als vrouwen meer dan 40 procent van hun lichaam ontbloten, verandert het signaal van aantrekkelijk naar totale beschikbaarheid en mogelijk toekomstige ontrouw”, zo verklaart hoofdonderzoeker Colin Hendrie in de Britse krant The Daily Telegraph.

Bij hun onderzoek telden de onderzoekers elke arm van een vrouwen als 10 procent van haar lichaam. Elk been stond voor 15 procent en de torso werd gerekend voor 50 procent.

“Het beste is om wat been en wat arm te laten zien, maar niet meer dan dat”, aldus Colin Hendrie.