AMSTERDAM - De ontbossing van de Amazone gaat steeds minder snel. Het afgelopen jaar is de ontbossing van het regenwoud langzamer verlopen dan in eerdere jaren.

Dat heeft de Braziliaanse regering donderdag bekendgemaakt.

Tussen augustus 2008 en juli 2009 verdween ongeveer zevenduizend vierkante kilometer jungle, een daling van bijna 46 procent in vergelijking met het jaar daarvoor, zei de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva.

Kleinste krimp ooit

De Braziliaanse autoriteiten registreren sinds 1988 data over de ontbossing. De krimp is in al die jaren nog niet zo klein geweest. In 2004 ging de grootste hoeveelheid bos verloren: 27 duizend vierkante kilometer.

Volgens de regering is de positieve ontwikkeling te danken aan beter toezicht op de houtkap in de Amazone en aan een overheidsprogramma ter ondersteuning van duurzame activiteiten.

Volgens de natuurbeschermingsorganisatie Conservation International echter heeft vooral de wereldwijde daling van de voedselprijzen aan de krimp bijgedragen. Door die daling zou de bevolking minder geneigd zijn regenwoud te kappen voor landbouwgrond.