AMSTERDAM – Schotse wetenschappers zijn er in geslaagd om in de buurt van Nieuw Zeeland een zeldzame vissoort in beeld te brengen op een diepte van ruim zeven kilometer.

De vissen zijn gefotografeerd in de Kermadectrog, een kloof in de zeebodem voor de kust van Nieuw Zeeland op een diepte van 7560 meter. Geen enkele andere vis op het zuidelijk halfrond leeft zo diep onder water.

De dieren zijn roze van kleur en hebben een opvallend bolvormig lichaam met een lange staart. De soort staat bekend onder de naam Notoliparis kermadecensis. 

De onderzoekers van de Universiteit van Aberdeen brachten de vissen in beeld met een camera die was bevestigd aan een duikboot.

Geen filmbeelden

Er zijn geen filmbeelden gemaakt van de dieren, omdat de filmapparatuur aan boord van de onderzeeër bij een eerdere afdaling in zee beschadigd was geraakt.

De filmexpeditie in de Kermadectrog was onderdeel van het zogenaamde Hadeep Project, waarbij wetenschappers de diepste delen van de wereldoceanen verkennen.

Vergelijkbare vissen

Eerder werden in de buurt van Japan vergelijkbare vissen gefilmd als in Nieuw Zeeland, maar dan op een diepte van 7700 meter in de zogenaamde Japantrog.

De vissen in Japan en Nieuw Zeeland behoren echter niet tot dezelfde soort.

Geïsoleerd

“Het intrigerende is dat beide troggen gekoloniseerd lijken door vergelijkbare vissen, die waarschijnlijk zijn geëvolueerd uit een voorouder die in ondieper water leefde”, aldus hoofdonderzoeker Monty Priede op BBC News.

“Je zult deze soorten vissen nooit buiten de troggen aantreffen, want de gebieden zijn erg geïsoleerd”, aldus Priede.