AMSTERDAM – Europa raakte ruim 12.000 jaar razendsnel in de greep van de laatste koude periode in de meest recente ijstijd. Canadese wetenschappers hebben berekend dat de temperatuur binnen enkele maanden drastisch daalde.

Onderzoekers van de Universiteit van Saskatchewan bestudeerden de modderafzetting in Lough Monreagh, een oeroud meer in het westen van Ierland.

Ze slaagden erin om laagjes van 0,5 tot 1 millimeter dikte van de afzetting te ‘pellen’. Elk plakje modder ontstond gedurende een periode van ongeveer drie maanden.

Door de zuurstofisotopen in de laagjes modder te analyseren, slaagden de wetenschappers er in om de temperaturen en regenval van ongeveer 12.800 jaar geleden extreem gedetailleerd in kaart te brengen.

Temperatuursdaling

Uit het onderzoek bleek dat de Jonge Dryas (de laatste koude periode in de meest recente ijstijd) Europa razendsnel in zijn greep kreeg. De gemiddelde temperatuur daalden binnen enkele maanden tot onder het nulpunt. Ook viel er plotseling geen regen meer.

De resultaten van het onderzoek zijn bekend gemaakt op de BOREAS conferentie in de Finse stad Rovaniemi.

Spitsbergen

“Het was alsof Ierland opeens werd verplaatst naar Spitsbergen”, zo verklaart hoofdonderzoeker William Paterson in het Britse tijdschrift New Scientist.

“Deze periode van temperatuursverandering is veel korter dan tot nu toe werd gesuggereerd, maar het is plausibel”, aldus onderzoeker Derek Vance.

Golfstroom

De plotselinge afkoeling van het klimaat tijdens de Jonge Dryas werd vermoedelijk veroorzaakt door een glaciaal meer in Canada dat uit zijn voegen barstte. Het ijskoude water kwam in zee terecht en verstoorde naar alle waarschijnlijkheid de warme golfstroom in de Atlantische oceaan.