UTRECHT - Net als hun baasjes kunnen nu ook honden, katten en vogels plaatsnemen op de sofa van de gedragstherapeut. Die gaat de dieren en hun baasje helpen om met afwijkend gedrag om te gaan.

Eigenaars van huisdieren met een gedragsprobleem kunnen zich vanaf maandag melden bij de Gedragskliniek voor Dieren, onderdeel van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Voor de Gedragskliniek is een verwijsbriefje van de dierenarts nodig. In Utrecht bekijken specialisten eerst of er een fysieke verklaring is voor het afwijkende gedrag, zoals bijten of krabben.

Analyseren

Verstoorde communicatie tussen mens en dier, zoals de wetenschappers het noemen. Als er geen medische verklaring is, bekijken gedragstherapeuten het dier. Ook analyseren zij foto's en filmpjes van de thuissituatie.

Als de therapeuten denken dat de relatie tussen mens en dier hersteld kan worden, zorgen zij voor een doorverwijzing naar een gedragstherapeut in de omgeving van het baasje.

De nieuwe Gedragskliniek is niet bedoeld voor opvoedingsproblemen met het huisdier, zo waarschuwt de universiteit. Toekomstige cliënten moeten complexe gedragsproblemen hebben, zoals pathologische angst en agressie of verenplukken bij vogels.