AMSTERDAM - Een telling van vijfhonderd sterren, waaronder zeventig waarvan bekend is dat ze planeten bij zich hebben, heeft met succes het al lang bestaande 'lithium-mysterie gekoppeld aan de aanwezigheid van planeetsystemen.

Met behulp van ESO's succesvolle HARPS-spectrograaf hebben astronomen ontdekt dat zonachtige sterren die planeten bij zich hebben hun lithium veel efficiënter hebben afgebroken dan sterren zonder planeten.

Deze ontdekking werpt niet alleen licht op het gebrek aan lithium in onze ster, maar geeft astronomen ook een heel efficiënte manier om te zoeken naar sterren met planetenstelsels.

"Bijna tien jaar hebben we geprobeerd te ontdekken wat sterren met planetenstelsels onderscheidt van hun planeetloze verwanten", zegt Garik Israelian, auteur van een paper dat deze week in verschijnt.

Hoeveelheid

"We hebben nu ontdekt dat de hoeveelheid lithium in zonachtige sterren afhangt van het feit of deze sterren planeten bij zich hebben."

Al enkele decennia is waargenomen dat de zon, vergeleken met ander zonachtige sterren, een laag lithiumgehalte heeft en astronomen zijn nog niet in staat geweest om deze anomalie te verklaren.

De ontdekking van een tendens onder sterren met planetenstelsels levert een natuurlijke verklaring voor dit al lang bestaande mysterie.

Oplossing

De oplossing van deze 60-jarige puzzel is voor ons nogal eenvoudig", zegt Israelian toe. "De zon heeft een gebrek aan lithium omdat de zon planeten heeft."

Deze conclusie is gebaseerd op de analyse van vijfhonderd sterren, waaronder zeventig sterren met planetenstelsels. |

De meeste van deze sterren zijn gedurende enkele jaren geobserveerd met 's werelds belangrijkste exoplanetenjager, de HARPS-spectrograaf op de 3,6-meter telescoop van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht.

"Dit is de best mogelijke steekproef om te begrijpen wat planeetdragende sterren uniek maakt",  zegt coauteur Michel Mayor.