LEIDEN - Het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC heeft een manier ontwikkeld om cellen die insuline produceren te transplanteren bij patiënten met diabetes type 1, ook wel jeugddiabetes genoemd.

Door deze transplantatie kunnen de patiënten weer zelf insuline aanmaken.

Om de methode te verfijnen en beschikbaar te maken voor een groter publiek, heeft het Fonds Economische Structuurversterking woensdag 11 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Alvleesklier

Insulineproducerende cellen liggen in de eilandjes van Langerhans, een onderdeel van de alvleesklier. Alvleesklieren zijn moeilijk te transplanteren. Daarom bedacht het LUMC een methode om de eilandjes uit de alvleesklier te halen en alleen die te transplanteren.

De eilandjes worden met een infuus aangesloten op de poortader van de lever en gaan daar zelf insuline produceren. Helaas sterft tot nu toe een groot aantal eilandjes af, doordat ze niet snel genoeg bloed krijgen van de ontvanger. Dat is mogelijk te voorkomen met biomateriaal, aldus de onderzoekers.

Levenslang spuiten

Patiënten met diabetes type 1 vernietigen hun eigen insulineproducerende cellen. Daarom moeten ze levenslang insuline inspuiten. De ziekte veroorzaakt een grote kans op nierfalen, hartinfarcten, beroertes en blindheid.

Een afdoende behandeling van diabetes type 1 is daarom van het grootste belang, aldus het LUMC en wetenschappers uit Twente en Groningen, die aan het project meewerken.

De wetenschappers zoeken niet alleen naar geschikt biomateriaal, maar ook naar een manier om gedoneerde alvleesklieren langer te bewaren. Ook proberen zij eilandjes van Langerhans op te kweken uit stamcellen, zodat het zeldzame donormateriaal niet meer nodig is.