AMSTERDAM – De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA heeft plannen onthuld voor de bouw van een systeem in de ruimte dat zonne-energie moet opvangen en naar de aarde stralen.

Het zogenaamde Space Solar Power System zal worden opgebouwd uit kilometers lange zonnepanelen.

De zonnecentrale moet volgens het plan van JAXA vanaf 2035 in een geostationaire baan om de aarde draaien en op een hoogte van ruim 35.000 kilometer zonne-energie opvangen.

Het is de bedoeling dat de zonne-energie uit de ruimte met laserstralen of microgolven naar de aarde wordt gestuurd, zodat het daar kan worden opgevangen met parabolische antennes.

Meer energie

De regering van Japan heeft inmiddels enkele bedrijven en onderzoekers aangewezen die het project moeten realiseren, zo meldt Discovery News.

Zonnestralen in de ruimte bevatten ongeveer vijf keer meer energie dan op aarde.
De Japanse zonnecentrale zou daardoor ongeveer een gigawatt aan energie kunnen opwekken.

Schoon

“Aangezien zonne-energie een schone en onuitputtelijke bron van energie is, geloven wij dat dit systeem zal helpen om het probleem van energietekorten op te lossen en opwarming van de aarde te voorkomen”, zo schrijven onderzoekers van Mitsubishi Heavy Industries in een onderzoeksrapport.

Rond 2020 moet een eerste proefmodel van de zonnecentrale naar de ruimte worden gelanceerd.

Als het Space Solar Power System eenmaal definitief is geïnstalleerd, zal elektriciteit in Japan ongeveer zes keer goedkoper worden dan nu het geval is, zo beweert woordvoerder Tatsuhito Fujita van Jaxa in de Britse krant Daily Telegraph.