AMSTERDAM – Italiaanse archeologen beweren dat ze in de Sahara de resten hebben gevonden van een Perzisch leger dat rond 525 voor Christus op mysterieuze wijze verdween in een zandstorm.

Bekijk de video.

De onderzoekers van de universiteit van Lecce stuitten op de vermoedelijke overblijfselen van het mythische leger van de Perzische koning Cambyses II nabij de Siwa-oase in de westelijke Sahara.

Ze vonden in eerste instantie slechts enkele menselijke resten, overblijfselen van wapens en een grote rots die mogelijk als schuilplaats diende voor het leger.

Na aanwijzingen van de plaatselijke bevolking slaagden ze er echter ook in om een graf met honderden botten en schedels bloot te leggen, zo meldt Discovery News.

Tempel

Volgens de onderzoekers dateren de wapens en botresten vrijwel zeker uit de tijd van Cambyses II, die van 529 tot 522 voor Christus koning was van het Perzische rijk.

De Griekse geschiedschrijver Herodotus schreef dat Cambyses rond 525 voor Christus een leger van 50.000 man de Egyptische woestijn in stuurde om daar de tempel van Amon te vernietigen.

De aanval was bedoeld als wraak voor het feit dat de priesters Cambyses niet als hun koning erkenden.

Zandstorm

De soldaten zouden spoorloos zijn verdwenen, nadat ze verzeild waren geraakt in een zandstorm.

Historici twijfelden lang aan het verhaal van Herodotus omdat de lichamen van de soldaten nooit werden teruggevonden.

De Italiaanse onderzoekers beweren nu echter dat hun bevindingen erop wijzen dat de resten van de soldaten nog steeds begraven liggen onder het zand.

Begraven

“In de desolate wildernis van de woestijn hebben we de precieze locatie kunnen bepalen waar de tragedie zich heeft afgespeeld”, aldus onderzoeker Dario del Bufalo. “Ik ben er zeker van dat het complete leger begraven ligt in het gebied dat we hebben onderzocht.”

De resultaten van het Italiaanse onderzoek naar het verdwenen leger van Cambyses zijn gepresenteerd op het archeologisch filmfestival van Rovereto.