MOSKOU - De Russische wetenschapper Vitali Ginzburg, in 2003 onderscheiden met de Nobelprijs voor de Natuurkunde, is zondag overleden op 93-jarige leeftijd.

Hij bezweek aan een hartaanval en kampte al lange tijd met een zwakke gezondheid. Dat maakte de Russische Academie van Wetenschappen maandag bekend.

Ginzburg genoot ook buiten de wetenschappelijke wereld bekendheid. Hij was collega en medestander van de atoomfysicus Andrej Sacharov, die de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

Democratische hervormingen

Sacharov was een dissident die zich in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw sterk maakte voor democratische hervormingen in de Sovjetunie.

In de jaren veertig en vijftig speelde Ginzburg een belangrijke rol bij het ontwikkelen van de atoombom, ten tijde van het terreurregime van Josef Stalin.

Ginzburg en Sacharov waren de geestelijke vaders van twee essentiële vindingen die er uiteindelijk toe leiden dat de Sovjet-Unie de beschikking kreeg over het massavernietigingswapen.

De hoogste erkenning voor zijn wetenschappelijke prestaties ontving Ginzburg in 2003. Samen met zijn landgenoot Aleksej Abrikosov en de Amerikaanse wetenschapper Anthony Leggett kreeg Ginzburg de Nobelprijs voor Natuurkunde voor hun onderzoek naar supergeleidende metalen.