AMSTERDAM – Witte beren op eilanden voor de kust van Canada zijn in het voordeel bij de jacht op zalm, omdat ze door de kleur van hun vacht niet goed zichtbaar zijn voor de vissen. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Onderzoekers van de University of Victoria bestudeerden zwarte beren tijdens hun jacht op zalm op Gribbell Island en Princess Royal Island.

Ze stelden vast dat zogenaamde Kermode beren veruit de meeste vissen vingen.
De Kermode beer behoort biologisch gezien tot de zwarte beren, maar door een genmutatie heeft zijn pels een witte kleur.

Volgens de wetenschappers zijn de witte beren door hun uiterlijk overdag minder goed zichtbaar voor zalm, waardoor ze de vissen gemakkelijker te pakken krijgen.

Witte kostuums

De onderzoekers toonden dat aan met een experiment, waarbij ze zelf scholen zalm benaderden terwijl ze in witte of zwarte kostuums waren gehuld. Al snel bleek dat de vissen mensen in een zwart pak veel meer ontweken dan mensen die een wit pak droegen.

“De scholen zalm keerden twee keer zo vaak terug naar een plek waar een onderzoeker in een wit kostuum stond, dan naar een plek met iemand in een zwart kostuum”, zo verklaart hoofdonderzoeker Thomas Reimchen op BBC News.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Journal of the Linnean Society.

Vijanden

Normaal gesproken zijn witte beren in het nadeel ten opzichte van hun zwarte soortgenoten, omdat ze door hun vacht gemakkelijker zijn te ontdekken door hun vijanden, zoals grizzlyberen en wolven.

De wetenschappers vermoeden echter dat witte beren in kustgebieden juist gemakkelijker kunnen overleven door hun ‘onzichtbaarheid’ voor zalm.

“Witte beren zijn normaal gesproken een zeldzaamheid”, verklaart Reimchen. “Maar op de twee eilanden waar we ons onderzoek uitvoerden, hebben 20 tot 30 procent van alle zwarte beren een witte vacht."

Uitsterven

“De witte beren zijn zeker 30 procent efficiënter dan zwarte beren bij hun jacht op zalm”, aldus de onderzoeker.

De wetenschappers vrezen echter dat de witte beer zal uitsterven nu er als gevolg van visserij steeds minder zalm in het wild voorkomt. “Als de wilde zalm verdwijnt, is het maar de vraag of de witte beer zal blijven bestaan”, aldus Reimchen.