LONDEN - Metalen nanodeeltjes die uit botimplantaten lekken, blijken schadelijk voor het lichaam. De piepkleine deeltjes maken cellen kapot zonder ze binnen te dringen.

Ze doen hun destructieve werk dus op afstand. Dat hebben Britse wetenschappers ontdekt.

De studie is vrijdag gepubliceerd in het tijdschrift Nature Nanotechnology, meldt de Nederlandse website ditisbiotechnologie.nl.

Botimplantaten zijn roestvrijstalen pinnen of staven om botten bij elkaar te houden. Ze zijn samengesteld uit kobalt en chroom.

Giftig

De implantaten kunnen een beetje giftig zijn. De Britse wetenschappers vermoedden dat de giftigheid ontstaat doordat kleine metaaldeeltjes uit de pinnen of staven lekken.

Ze plaatsten piepkleine kobalt-chroomdeeltjes in de buurt van een groepje menselijke cellen. Het DNA liep daardoor schade op.

Schade

De Britten ontdekten ook dat de metaaldeeltjes niet echt in contact kwamen met het celmateriaal, maar dat ze van enige afstand wel schade aanrichtten.

Hoe dat precies in z'n werk gaat, is niet helemaal duidelijk. De wetenschappers vermoeden dat de onder invloed van de nanodeeltjes de cellen een overschot van een bepaald molecuul gaan produceren dat schade veroorzaakt aan het DNA.

Een ding weten de wetenschappers nu wel zeker: metalen nanodeeltjes uit botimplantaten zijn niet goed voor het menselijk lichaam.