MAASTRICHT - Bij mensen met dyslexie is iets mis in de hersenen. MRI-scans hebben aangetoond dat er in de hersenen van dyslectici zich een afwijkende koppeling tussen letters en klanken voordoet.

Volgens onderzoekster Vera Blau van de Universiteit Maastricht zou deze afwijking mogelijk de oorzaak kunnen zijn van de leesproblemen van mensen met dyslexie. Blau promoveert 12 november op haar onderzoek.

In Nederland heeft één op de twintig kinderen dyslexie. Dat betekent dat ongeveer 90.000 kinderen grote problemen ondervinden met het leren lezen en schrijven.

Blau voerde onderzoek uit bij mensen met en mensen zonder dyslexie.

Woorden

Beide groepen kregen tijdens een MRI-scan woorden te zien en daarna hoorden ze die woorden. Vervolgens werd er een combinatie gemaakt van woord en bijbehorend geluid, maar sommige woorden en geluiden werden door elkaar gegooid.

De hersenen van mensen zonder dyslexie signaleerden dat er iets niet klopte. In de hersenen van de dyslectici gebeurde dat niet. In het hersengedeelte dat actief is voor de spraakverwerking was ook iets mis.

''Volwassenen en kinderen met dyslexie vertoonden minder hersenactiviteit bij het verwerken van klanken dan normale lezers'', aldus Blau.