HILVERSUM - Een virus is mogelijk de oorzaak van het chronische vermoeidheidssyndroom ME/CVS. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat twee derde van de ME/CVS patiënten het virus XMRV in het bloed heeft.

De ME/CVS-Stichting Nederland heeft dat vrijdag laten weten.

De onderzoekers van de Universiteit van Nevada keken naar het bloed van 101 mensen die lijden aan chronische vermoeidheid en naar dat van meer dan tweehonderd gezonde proefpersonen.

Van hen was respectievelijk twee derde en 4 procent besmet met XMRV.

De wetenschappers zagen dat het virus bij de eerste groep actief eiwitten aanmaakt en zich deelt en verspreidt. Het lichaam schakelt hierop een afweermechanisme in.

Daarbij treden heftige reacties op. Bij gezonde mensen produceert het geen eiwitten en is er daarom ook geen reactie van het lichaam.

Lichamelijke afwijking

De onderzoekers weten (nog) niet of XMRV de oorzaak is van ME/CVS of dat het profiteert van het verzwakte afweersysteem. Het laat wel duidelijk een lichamelijke afwijking zien bij mensen met het vermoeidheidssyndroom.

De patiënten krijgen soms het verwijt dat het psychisch is, dat het zogezegd tussen de oren zit. Volgens de ME/CVS-Stichting Nederland wijst ander onderzoek ook uit dat ontregelde mechanismen in het centrale zenuwstelsel een grote rol spelen bij het ontstaan van geestelijke en lichamelijke uitputting bij ME/CVS.

Naar schatting 1 procent van de wereldbevolking lijdt aan het chronisch vermoeidheidssyndroom.