AMSTERDAM – Een Italiaanse rechter in Trieste heeft een moordenaar strafvermindering gegeven, omdat hij een gen draagt dat agressief gedrag zou veroorzaken.

De Algerijn Abdelmalek Bayout bekende in 2007 dat hij een man had vermoord door hem meerdere malen met een mes op hem in te steken.

Hij zou tot zijn daad zijn gekomen, nadat de man hem had beledigd.

Bayout werd veroordeeld tot negen jaar en twee maanden gevangenisstraf.

Rechter Pier Valerio Reinotti van het hooggerechtshof in Trieste heeft hem nu echter een jaar strafvermindering gegeven, omdat de Algerijn beschikt over een genvariant die agressie zou veroorzaken.

Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

Gewelddadige omgeving

De rechter verwees naar wetenschappelijk onderzoek waaruit is gebleken dat een specifieke mutatie van het gen monoamine oxidase A (MAOA-L) leidt tot een beperkte productie van bepaalde hersenstoffen.

Jonge mannen met de specifieke genvariant blijken daardoor over het algemeen iets vaker agressief aangelegd, vooral wanneer ze opgroeien in een gewelddadige omgeving.

Eigen verantwoordelijkheid

De wetenschappers die tot de betreffende conclusies kwamen, zijn het echter niet eens met de beslissing van de Italiaanse rechter om de moordenaar met het 'agressie-gen' strafvermindering te geven.

Volgens hen blijkt uit tweelingenstudies dat genen en gewelddadig gedrag nooit direct aan elkaar gelinkt kunnen worden.

“Onze eigen verantwoordelijkheid voor de keuzes die we maken, neemt niet af door wat we weten over familiehistorie en genen”, aldus onderzoekster Terrie Moffitt van Duke University.