AMSTERDAM - Een mannetjeswenkkrab verdedigt een vrouwtje met het grootste plezier tegen indringers -als daar een seksuele dienstverlening tegenover staat tenminste.

Dat blijkt uit een studie van de Australische Nationale Universiteit die dinsdag is gepubliceerd.

Wetenschappers van de universiteit onderzochten in oktober en november 2008 het gedrag van wenkkrabben op moddervlaktes voor de kust van Mozambique.

Mannetjeswenkkrabben hebben één enorme schaar om zich mee te verdedigen, maar de onderzoekers wilden zien hoe vrouwtjeskrabben -die alleen twee kleine scharen hebben- zich verdedigen.

Holletjes

Wenkkrabben zijn territoriumdieren en leven in holletjes. De onderzoekers verzamelden krabben van verschillende plekken en plaatsten die in de buurt van bewoonde holen.

Wanneer een mannetjeskrab de indringer was, spoedden in 95 procent van de gevallen andere mannetjeskrabben zich naar het territorium van een buurvrouwtje om de indringer weg te jagen.

Was de indringer een vrouwtje, dan kwamen mannetjes slechts in vijftien procent van de gevallen als redder te hulp.

Het lijkt erop dat mannetjeskrabben vrouwtjes graag in de buurt houden, voornamelijk omdat die vrijwel altijd bereid zijn seks te hebben met hun buurman. De wetenschappers maakten hieruit op dat de vrouwtjes er zelf profijt van hebben met hun buren het bed te delen. Hun voordeel ligt waarschijnlijk in de bescherming die ze er voor terugkrijgen.

Adéliepinguïns

Seks als wederzijdse dienstverlening is niet ongebruikelijk in de dierenwereld. Adéliepinguïns op Antarctica lenen zich bijvoorbeeld voor seks om zeer gewilde stenen te bemachtigen om nesten op te bouwen.