BRUSSEL - Een groep wetenschappers onder leiding van de Vrije Universiteit Brussel vertrekt binnenkort naar de Zuidpool om daar te zoeken naar meteorieten, die 4,56 miljard jaar geleden op de aarde vielen en daarmee het begin van ons zonnestelsel inluidden.

Nadat de Belgische en Japanse wetenschappers deze oeroude stenen hebben onderzocht, kan het publiek ze zien in het Museum voor Natuurwetenschappen in de Belgische hoofdstad.

De onderzoekers zijn er vrijwel zeker van dat er meteorietfragmenten in het poolijs in de regio Balchenfjella te vinden zijn.

IJsvlakten

Alleen op Antarctica zijn deze ruimtestenen zo lang bewaard gebleven, omdat ze onder extreem droge omstandigheden ingekapseld zijn geraakt in poolijs. IJsvlakten zijn constant in beweging en botsen tegen bergen. Daardoor komen oeroude restanten aan de oppervlakte van de ijskap terecht.

De vlakte rond onderzoeksstation Prinses Elisabeth in Balchenfjella behoort tot de rijkste vindplaatsen van het continent, aldus de Brusselse universiteit.

Zwarte stenen

De onderzoekers zullen de hele winter zoeken naar de zogenoemde zwarte stenen, die getuigen van de vorming van planeten in ons zonnestelsel.

Fragmenten van de vondsten stellen zij ter beschikking aan andere wetenschappers over de hele wereld. Het is nog niet bekend wanneer de publiekstentoonstelling geopend wordt.